Ciekawostki
- Rodzina Araceae liczy sobie co najmniej 110 milionów lat. W roku 2004 odkryto w Portugalii szczątki rośliny spokrewnionej ze Spathiphyllum pochodzącej z okresu Kredy.
Jej nazwa to Mayoa portugallica Friis, Pedersen & Crane.
- Najbardziej okazały kwiatostan w Araceae ma Amorphophallus titanum, jego wysokość to 2 do 3 m. Natomiast najwyższy należy do A. gigas. Może osiągnąć 4.5 m.
- Bulwa Amorphophallus titanum może mieć 55 cm średnicy i ważyć ponad 30 kg. Znaleziono również bulwę, która ważyła ponad 70 kg. Liść tego gatunku może dorosnąć do 6 m wysokości.
- Podczas kwitnienia A. titanum na Jawie w 1970, przez dwa dni odwiedziło ogród botaniczny 34000 osób.
- Największy niepodzielony liść na świecie wytwarza Alocasia robusta, osiąga on do 9 (12) m wysokości przy szerokości ponad 3 m.
- Najmniejsze kwitnące rośliny na świecie należą do rodzaju Wolffia. Nie wytwarzają w ogóle liści, mają jeden korzeń lub brak, a kwiatostan ma jeden kwiat żeński i jeden męski. Rozmiary rośliny to około 0.3 x 0.6 mm. Jej owoc jest także najmniejszym owocem na świecie.
- Pistia stratiotes w krajach tropikalnych jest chwastem zarastającym powierzchnie wody i bywa zwalczana. W roku 2005 chciano zabronić uprawy tego gatunku w niektórych stanach USA.
- Niektóre gatunki Arisaema i Symplocarpus są w stanie przetrwać 35 stopniowy mróz.
- Wewnątrz kwiatostanów niektórych rodzajów z podrodziny Aroideae, np. Arum, Amorphophallus czy Typhonium temperatura jest o kilka stopni wyższa niż temperatura otoczenia. Ułatwia to roślinom przywabiać owady poprzez intensywniejsze wydzielanie zapachu, niezbyt przyjemnego dla ludzi, lecz bardzo atrakcyjnego dla much i padlinożernych chrząszczy.
- Wiele aroidów ma jadalne bulwy, ale dopiero po ugotowaniu, które neutralizuje szkodliwe substancje w bulwach tych obecne. Najbardziej znane jest taro, czyli Colocasia esculenta, ale również rośliny z rodzajów Alocasia, Amorphophallus i Xanthosoma. Są one uprawiane w tropikalnych krajach Ameryki Środkowej i Południowej oraz w Azji i to niektóre na szeroką skalę.
Więcej o jadalnych aroidach w internecie:
- Monstera deliciosa ma jadalne owoce, lecz podobno nie wszystkim smakują z uwagi na igiełki rafidów (patrz w Słowniku). Nie próbowałem, jeśli ktoś jadł, niech podzieli się wrażeniami. Jadane są także owoce Dracontium loretense, ale po ugotowaniu.
- W kolorowych szmatławcach typu "Plotki na Gorąco", Dieffenbachia jest uważana za najbardziej trującą roślinę na świecie i nakazuje się ludziom jak najszybciej ją wyrzucić, bo może zabić! Spokojnie, faktem jest, że cała roślina jest trująca, ale nic nam się nie stanie dopóki jej nie zjemy. Duża ilość rafidów podrażnia błony śluzowe, co powoduje ich obrzęk. Dawniej w Brazylii dawano niewolnikom liście do żucia, aby byli nie spiskowali. Z powodu napuchniętych języków, nie mogli mówić. Stąd angielska nazwa 'dumb cane' - niema trzcina. Przywrócę jednak artykułom w tych gazetach część racji: należy uważać jeśli w mieszkaniu są małe dzieci, wówczas rzeczywiście, najlepiej jej się pozbyć. Dieffenbachia nie zawiera strychniny, o czym często także czyta się w takich czasopismach.
- Rosnące w kraju Calla palustris, Arum maculatum i Arum cylindraceum są również trujące, choć ich owoce (najbardziej trujące!) wyglądają dość apetycznie. Rośliny te są także szkodliwe dla bydła i koni. Gotowane lub suszone tracą właściwości toksyczne.
Więcej o trujących aroidach w internecie:Znasz jakieś inne ciekawostki związane z aroidami, podziel się ze mną.
strona założona: 2003-06-20
zaktualizowana: 2010-01-18